Ilyen Curryvel bármeddig bírható a VEGANUÁR! - Tesztevők
Most, hogy már tudjátok mennyire különleges is a curry, elhoztam nektek a kedvencemet, amit még ezerféleképpen tudtok majd Ti is variálni, ízesíteni, színesíteni.

A curry elnevezést eredetileg két, egymástól független indiai kifejezésből “honosították” a britek. A kari és karhí. Előbbi egy dél-Indiában honos fűszernövény amit inkább vegetáriánus ételekhez használnak. A karhí pedig édeskés savanykás ízzel rendelkezik. A curry tulajdonképpen mártást jelent.  

A nálunk erős, jellegzetes fűszerkeverékként ismert curry Indiában valójában nem létezik. Ma már azonban a curry szó, leginkább bizonyos őrölt fűszerek keverékét jelöli. 

A fűszerkeverék összetétele erősen változó lehet. Legfőbb alkotóelemei: kurkuma, rómaikömény, sáfrány, kardamon, szerencsendió, gyömbér, koriandermag, só, bors, chili, zellermag.  De Indiában akár 25-30 féle fűszerből is képesek megfőzni. 

Most, hogy már tudjátok mennyire különleges is a curry, elhoztam nektek a kedvencemet, amit még ezerféleképpen tudtok majd Ti is variálni, ízesíteni, színesíteni.
Nem mellesleg igazán alakbarát fogásnak is számít:)

Az esős, hideg, borongós januári napokon nem is kell ennél szívmelengetőbb látvány, s minden egyes kanállal olyan, mintha a napsugár melengető sugarait vennénk magunkhoz.

Hozzávalók:

  • 100g (kb 1 fej) vöröshagyma
  • 300g fehérrépa
  • 300g sárgarépa
  • 450g karfiol
  • 1 nagy csomag spenót
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 300ml kókusztejszín
  • 1 konzerv csicseriborsó
  • só, bors, curry por, rómaikömény, koriandermag, kurkuma, friss gyömbér

A curry lényege az íze, de a darabolás is ugyanolyan fontos. Minél nagyobb darabokra kell vágni, hogy a zöldségek ebben a szuper krémes mártásban, igazán roppanósak maradjanak. Érdemes úgy neki állni a főzésnek, hogy mindent előkészítesz. A zöldségeket pucold meg és darabold fel , csak utána állj neki hagymát pirítani.

Elkészítése:

  1. Összedarabolom a hagymát, a gyömbért és fokhagymát majd kókuszzsíron egy kis chilivel lepirítom.
  2. Hozzáteszem ehhez a sót és a fűszereket. Fontos, hogy a curry ízei még így az elején kiforrjanak a zsírban, ugyanis így lesz igazán jó ízű.
  3. Beledobálom a zöldségeket és egy picit párolom tovább, majd pár perc elteltével kb. fél liter vízzel öntöm fel. Itt még érdemes rákóstolni. Legyen jó fűszeres és sós hatású, essetek túlzásba!
  4. Amikor a zöldségek 10 perc híján készek, felöntöm még egy kis vízzel és a 300ml jó zsíros kókusztejszínnel.
    + a konzerv csicseriborsóval.
  5. 10 perc forralás után, fogd a botmixered és egy picit turmixold le. Csak éppen annyira, hogy a csicseriborsónak köszönhetően még krémesebb legyen az egész.
  6. Legvégén dobj rá annyi bébispenótot amennyit csak akarsz, keverd össze és már kész is 🙂

Tápérték adatok:

Az egész kb 2000g, ami legalább 5 adagnak felel meg. Ezért így számoltam, egy adag (400g) ragu esetén:

Kcal: 301
Ch: 43,5 gr
Fehérje: 8.9 gr
Zsír: 12 gr

Feltétek hozzá: (amiket ajánlok):

  • (vega) Tojás
  • (vegán) Falafel
  • Zöldségfasírt
  • Tofu
  • Jázminrizs, bulgur, kuszkusz
  • pita, indiai lepénykenyér
  • szejtán

Jó étvágyat hozzá és további sok sikert és kitartást az újévi fogadalmatokhoz!

Minden bejegyzés a szerző saját független véleménye és értékelése, a Tesztevőket jogi felelősség nem terheli.
LÉGY EGY PROFI CSAPAT TAGJA,

JELENTKEZZ
TE IS TESZTEVŐNEK!

Ha szeretnél te is kipróbálni új helyeket, vagy vérbeli profiként rengeteg megosztandó kedvenced van, csatlakozz csapatunkhoz és legyél te is tesztevő.

Készen állsz, hogy elárulj pár részletet magadról?

Tesztevők Jelentkezz Kép

Tedd meg az első lépést

A fiatal, lendületes titánok, akik mindent felkutatnak, hogy senkinek se kelljen a legelejéről kezdeni. Csapatunk csak az ételek iránt érzett rajongásával kapcsolódik bármely helyhez, termékhez, így biztos lehetsz, hogy mindenkit pártatlanul ítélünk meg és alaposan “átrágjuk” magunkat a részleteken.

Fontos szempont a kiválasztásnál, hogy képes legyél olvasmányosan megfogalmazni a tapasztalatot és készíteni egy szép képet a poszthoz. Csak ne feledd: előbb a fotó, aztán az élmény, végül az írás! Legalábbis szerintünk így jön ki a legszebb eredmény. :)

Ha írsz nekünk, meg fogunk kérni egy próba tesztre. Célunk, hogy a beérkezett anyaggal előszűrjük, hogy kivel szeretnénk hosszútávon együtt dolgozni. Nincsen nehéz dolgod, mert egyrészt vajszívünk van, másrészt ha amúgy is szeretsz kipróbálni/bemutatni helyeket, 1-2 nap alatt elkészülhet a mű. Ne aggódj, nem fogjuk a beleegyezésed nélkül felhasználni az írást, ha beleszeretünk, úgyis átadjuk neked a lehetőséget.

Közösségünk fontos teszt szempontjai közé tartozik a kiszolgálás/kiszállítás gyorsasága, személyzet kedvessége, tálalás, ízélmény és az ár-érték arány. Kérünk jelöld meg, hogy az étel milyen csoportba tartozik (laktózmentes, vegetáriánus, gluténmentes, stb.) és ne feledd el megadni a hely és a kipróbált étel nevét sem.

Őszintén és nyíltan kommunikálunk olvasóink felé tehát ne tartsd magadban a véleményed!

    * Kötelezően kitöltendő mező
    Thank you image

    Köszönjük az üzenetedet!

    Kollégáink 24 órán belül felveszik Veled a megadott elérhetőségeid egyikén a kapcsolatot. Addig is nézz szét új tesztjeink között.

    Newsletter icon

    HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

    Szeretnéd, ha mostantól csupán annyi dolgod lenne, hogy megnyisd otthon hírlevelünket és gyorsan átfusd az újdonságokat?

    Mi ígérjük, hogy csakis ínycsiklandozó egészséges eledelekkel és tippekkel zargatunk, hogy szélesítsd a repetoárt házhoz rendeléskor, baráti összejövetelekhez és amikor SOS kellene valami finom falat.

    Nagyon örülnénk, ha hasznos tanácsaink eljutnának minél több egészséges életmód iránt elkötelezett emberhez.

    Feltételek *