Gluténmentes liszt kisokos - Tesztevők
Összegyűjtöttem Nektek egy "kisokost", hogy melyik lisztet, mire lehet a legjobban felhasználni, így talán szívesebben kísérleteztek!

Nehéz eligazodni a gluténmentes lisztek között, főleg ha valaki még kezdő a mentes sütésben és szeretne átalakítani egy hagyományos receptet vagy kikísérletezni egy mentes, diétásabb változatot.

Sokszor csak a sütés után derül ki, hogy vajon megfelelő arányokat vagy megfelelő lisztet használtunk-e egy adott recepthez. Ezért összegyűjtöttem Nektek egy “kisokost”, hogy melyik lisztet, mire lehet a legjobban felhasználni, így talán szívesebben kísérleteztek!☺️

Rizsliszt

Fajtái:
  • Fehér és barna
Jellemzői:
  • Sütés során nincs szükség tojásra, így vegánoknak és tojásallergiásoknak megfelelő
  • A fehér rizsliszt a kekszeket omlóssá, ropogóssá teszi, piskótákhoz tökéletesen alkalmazható
  • A barna fajtájából készült sütik rosttartalma magasabb, piskótához nem ajánlott, mert “dúrvább”, tömörebb lesz a szerkezete
Felhasználható:
  • Pitetészta
  • Linzer
  • Omlós tészta
  • Palacsinta
  • Kevert tészta
  • Torta
  • Muffin

Zabpehelyliszt

Jellemzői:
  • Létezik nem gluténmentes változata is
  • Érdemes keverékként használni, mert magában tömörebb állagú lesz a tészta szerkezete
Felhasználható:

Kölesliszt

Jellemzői:
  • Édeskés, mogyorós ízű
  • Önmagában nehéz vele dolgozni,érdemes hüvelyesekből készült liszttel keverni, pl: csicseriborsóliszt
  • Jól passzol hozzá a; vanília, fahéj
Felhasználható:
  • Kenyér
  • Linzer
  • Puding

Hajdinaliszt

Jellemzői:
  • Kesernyés ízű
  • Nagyon kevés szénhidrátot tartalmaz, ezért élesztős tésztákhoz nem alkalmas, érdemes keverékben használni
  • Karakteres íze miatt jól kombinálható savanyúbb ízekkel; gyümölcsökkel, fűszerekkel, kakaóval
  • 1:1-ben kiváltja a hagyományos lisztet /ugyanannyi mennyiség kell belőle, mint a hagyományos búzalisztből/
Felhasználható:
  • Crepes (francia palacsinta)
  • Palacsinta
  • Tészták
  • Lepény
  • Péksüti
  • Kelt tészta
  • Piskóta
  • Francia galette

Cirokliszt

Jellemzői:
  • Rostban gazdag
  • Tökéletesen helyettesíthető vele a búzaliszt
Felhasználható:
  • Aprósüti
  • Palacsinta
  • Torta
  • Brownie
  • Kenyér

Gesztenyeliszt

Jellemzői:
  • Magas a szénhidráttartalma
  • Könnyen felhasználható búzaliszt helyett
  • Gesztenyés ízű, de passzol a sós ételekhez is
  • Rizsliszttel keverve a legjobb
Felhasználható:
  • Kenyér
  • Palacsinta
  • Aprósütik
  • Brownie

Kókuszliszt

Jellemzői:
  • Édeskés ízű, édes tésztákhoz használható
  • Rövidebb a sütési ideje, vigyázni kell, könnyen megég
  • Több folyadék kell hozzá a megfelelő állag eléréséhez, mint a többi lisztnél
Felhasználható:
  • Palacsinta
  • Krémek sűrítése
  • Kenyér
  • Péksüti
  • Kevert tészta

Lenmagliszt

Jellemzői:
  • Magas rosttartalmú
  • Magas a nedvességmegtartó képessége, emiatt lazább szerkezetű süti készíthető belőle
  • Tojás és zsiradék helyettesítésére tökéletesen használható 
Felhasználható:
  • Bagett
  • Sós és édes kifli
  • Kenyér

Tápiókaliszt

Jellemzői:
  • Magas a keményítőtartalma
  • Vízben feloldva használható a legkönnyebben
  • 1 tk helyettesít 1ek búzalisztet
Felhasználható:
  • Pudingok
  • Pogácsa
  • Péksütik

Csicseriborsóliszt

Jellemzői:
  • Enyhén babízű, sárgás színt ad az ételeknek
  • Tojás nélküli sütikhez alkalmas
Felhasználható:

Minden bejegyzés a szerző saját független véleménye és értékelése, a Tesztevőket jogi felelősség nem terheli.
LÉGY EGY PROFI CSAPAT TAGJA,

JELENTKEZZ
TE IS TESZTEVŐNEK!

Ha szeretnél te is kipróbálni új helyeket, vagy vérbeli profiként rengeteg megosztandó kedvenced van, csatlakozz csapatunkhoz és legyél te is tesztevő.

Készen állsz, hogy elárulj pár részletet magadról?

Tesztevők Jelentkezz Kép

Tedd meg az első lépést

A fiatal, lendületes titánok, akik mindent felkutatnak, hogy senkinek se kelljen a legelejéről kezdeni. Csapatunk csak az ételek iránt érzett rajongásával kapcsolódik bármely helyhez, termékhez, így biztos lehetsz, hogy mindenkit pártatlanul ítélünk meg és alaposan “átrágjuk” magunkat a részleteken.

Fontos szempont a kiválasztásnál, hogy képes legyél olvasmányosan megfogalmazni a tapasztalatot és készíteni egy szép képet a poszthoz. Csak ne feledd: előbb a fotó, aztán az élmény, végül az írás! Legalábbis szerintünk így jön ki a legszebb eredmény. :)

Ha írsz nekünk, meg fogunk kérni egy próba tesztre. Célunk, hogy a beérkezett anyaggal előszűrjük, hogy kivel szeretnénk hosszútávon együtt dolgozni. Nincsen nehéz dolgod, mert egyrészt vajszívünk van, másrészt ha amúgy is szeretsz kipróbálni/bemutatni helyeket, 1-2 nap alatt elkészülhet a mű. Ne aggódj, nem fogjuk a beleegyezésed nélkül felhasználni az írást, ha beleszeretünk, úgyis átadjuk neked a lehetőséget.

Közösségünk fontos teszt szempontjai közé tartozik a kiszolgálás/kiszállítás gyorsasága, személyzet kedvessége, tálalás, ízélmény és az ár-érték arány. Kérünk jelöld meg, hogy az étel milyen csoportba tartozik (laktózmentes, vegetáriánus, gluténmentes, stb.) és ne feledd el megadni a hely és a kipróbált étel nevét sem.

Őszintén és nyíltan kommunikálunk olvasóink felé tehát ne tartsd magadban a véleményed!

    * Kötelezően kitöltendő mező
    Thank you image

    Köszönjük az üzenetedet!

    Kollégáink 24 órán belül felveszik Veled a megadott elérhetőségeid egyikén a kapcsolatot. Addig is nézz szét új tesztjeink között.

    Newsletter icon

    HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

    Szeretnéd, ha mostantól csupán annyi dolgod lenne, hogy megnyisd otthon hírlevelünket és gyorsan átfusd az újdonságokat?

    Mi ígérjük, hogy csakis ínycsiklandozó egészséges eledelekkel és tippekkel zargatunk, hogy szélesítsd a repetoárt házhoz rendeléskor, baráti összejövetelekhez és amikor SOS kellene valami finom falat.

    Nagyon örülnénk, ha hasznos tanácsaink eljutnának minél több egészséges életmód iránt elkötelezett emberhez.

    Feltételek *